fotonenboer3 De regionale energievoorziening komt er! De fotonenboeren Jan Borgman en Erna Roeterdink lieten het zien tijdens de opening van het Melkvee Academisch jaar op woensdag 22 september op hun bedrijf in Vierakker. Het werd onderschreven door Ernst Worrell, hoogleraar energie van de Universiteit in Utrecht, en bovendien erkent het Ministerie van Economische Zaken dit toekomstbeeld ook.

De fotonenboer is een micro-net: zelf energie opslaan zodat zonne-energie ook ’s nachts benut kan worden. Borgman kan hierdoor maximaal profiteren, hij hoeft immers geen dure stroom (waarvan 2/3 belasting is) meer te kopen. Bovendien kan hij stroom afzetten, het liefst voor een hoge prijs.

De fotonenboer is een prachtig voorbeeld van praktijk innovatie. Want innovatie is niet iets van mensen achter bureaus, maar van de praktijk. Daar begint de speurtocht naar meer profijt halen uit groene energie, er zit immers een gat tussen kostprijs en opbrengst en die wil je als ondernemen dichten.

Dwarse denkers onder onze boeren gaan op zoek naar oplossingen en die worden weer gevonden door andere dwarse denkers. Alle eer aan Courage en haar netwerk! Zij waren de vrijplaats, de Melkvee Academie wil er verder mee aan de slag met veehouders, een volgende stap naar de praktijk.

Want de introductie van een batterij lijkt simpel, maar vraagt vervolgens veel aanpassingen en denkwerk. Nu het er staat, komen we in de testfase van de batterij, maar ontstaan er ook allerlei nieuwe ontwikkelvragen. Een aantal die concreet opgepakt kunnen worden zijn: hoe gaan we Borgman helpen om zijn stroom op de allerduurste momenten af te zetten aan het net? Welke winst is er te halen door het hele bedrijf op gelijkstroom te zetten? Als we straks duizenden elektrische auto’s krijgen, hoe is dit te verbinden aan het fotonenconcept..

opening fotonenboer 2

Vanuit deze pilot komen ook diverse vragen aan het ‘systeem’. Mag een deel van de stroom zonder een heffing van belasting (2/3 van de prijs) afgezet worden? Dit zou een enorme impuls kunnen betekenen. Hoe kan het net beter afgestemd worden op energieproductie in de regio? En kunnen we nu eindelijk naar een Duits systeem van feed in (waarbij alle energiegebruikers meebetalen aan de ontwikkeling van duurzame energie) , zodat structureel geregeld is dat groene energie economisch mogelijk is… Nu de fotonenboer zijn wereldprimeur heeft beleefd, ontstaan er nog meer van dit soort vragen.

Innovatie is een beweging, het ontstaat door de energie van een klein groepje mensen  en het geeft energie aan de ontwikkeling van de sector en uiteindelijk heel veel ondernemers en afnemers. Ook al zien veel collega’s deze ontwikkeling wel of niet zitten en ook al is het energiesysteem en de overheid nog niet ingespeeld op de nieuwe ontwikkeling. Het uitrollen van innovaties zal leiden tot een stapsgewijze aanpassing van de omgeving, het net, de overheid, etc..

De gevestigde orde en instituties (overheid, energiemaatschappijen, netbeheerders, maar ook grote organisaties in de sector zelf) willen graag vernieuwing in de praktijk. Maar zitten er vaak niet op te wachten hun vertrouwde manier van werken te moeten doorbreken. Er worden wel stappen gezet, zoals een nieuwe samenwerking tussen Essent en Friesland Campina. Voor de ontwikkeling van duurzame energie en de sector is het cruciaal dat we nog meer luisteren naar de vernieuwingen in de praktijk, want daar gebeurt het! Met dank aan de dwarse denkers om hen heen…

opening fotonenboer 1

Geplaatst op Boerenbusiness.nl

 

 

 

 Email