17 januari 2020

Van twintig boeren uit Noord Nederland wordt de komende twee jaar de melk nauwkeurig onderzocht op samenstelling, smaak en eigenschappen om zo te ontdekken wat de unieke waarden van deze melk zijn in relatie tot natuur inclusiviteit. Een vooronderzoek naar deze relatie is veelbelovend, maar slechts nog indicatief. De vetzuursamenstelling lijkt hier gunstiger (gezonder), het gemiddelde aantal mineralen en vitaminen lijkt hoger en de smaak lijkt goed.  Daarom is er een vervolgonderzoek nodig om een betere onderbouwing te vinden tussen de bedrijfsvoering en de samenstelling van de melk van natuurinclusieve bedrijven.

Naast onderzoek worden er proefbatches kaas gemaakt. Uiteindelijk willen we concrete handvatten ontwikkelen, waarmee op het primaire melkveebedrijf belangrijke managementfactoren te beïnvloeden zijn, zodanig dat er een zo optimaal mogelijk zuivelproduct geproduceerd kan worden. Het volgen van deze handvatten kan verwerkers een zekere garantie geven op het realiseren van betere kwaliteiten. De meerwaarde van natuurinclusieve melk gaat daarom om een ketengerichte aanpak met zowel aanpassingen en een duurzame manier van werken bij boeren en anderzijds om een aanpak bij de verwerker t.a.v. ontwikkelen zuivelproducten waarin meerwaarde tot uiting komt in een hogere kwaliteit, georganiseerd in aparte melkstromen en verwaarding.

Tijdens de kick off nemen we u graag mee in een minisymposium over het ontstaan van het Melklab, het waarom en wat we al onderzocht hebben. De kick off van Melklab 2.0 is op 17 januari aanstaande van 13.00 tot 17.00 uur.

U kunt zich via deze link marjan@joen.nu aanmelden. In verband met de catering stellen wij het op prijs dat u zich aanmeldt.

Naast een interactief middagdeel is er ook een mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het bedrijf van Frank Ypma in Aldegea DFM, hij is een van de boeren die melk levert voor De Fryske kaas. Wat is nu de vertaalslag van de praktijk naar meetwaarden en hoe kunnen we daar dan mee sturen?

Locatie: d’Ald Herberch
Adres: Munkedyk 46
8611 JR Gaastmeer
Telefoonnummer: 0515 – 469656